Skobranschen, mode och villkor

Trendiga skor, tips och tricks för att slippa värken i fötterna när man bär högklackat samt ojusta villkor som präglar leverantörsleden på de stora skoföretagen i Europa.

 

BootsVad är egentligen inne att ha på fötterna just nu? De flesta heta trender i skoväg finner man här, på: https://fyndiq.se/mode/skor/ sedan är det roligt att kolla både en och annan blogg eller modetidning för att hänga med i svängningarna i modet. För det som var à la mode förra säsongen är kanske inte inne denna. Det kan gå riktigt snabbt i modets nyckfulla värld nämligen.

I Expressen kan vi läsa om förra höstens modetrender på fötterna, då det var allt från lårhöga stövlar till boots med stjärnor porträtterades på modemagasinens glansiga sidor. Stövletter är alltid behändigt på hösten medan det på sommaren alltid funkar väl med bekväma sandaler. I höstas var färgen vinrött hetast men även klassikerna svart och brunt fanns att tillgå som vanligt. I år är det sandaler med knyt som gäller, och till hösten får vi allt se.

Men nu till sommaren är det många snygga sandaler och klackskor som faktiskt kan ge en del skoskav om man inte är förberedd. Vad kan man göra för att motverka detta? I Elle ges tipsen att:

  • Hämta tejp
  • Ta en tejpbit och linda ihop din tredje och fjärde tå (räknat från stortån)
  • Bäst är kirurgtejp
  • Mellan dessa tår löper en nerv som belastas, med tejpen tas belastningen bort
  • Då uppstår inte smärtan ens från början

Flera stora europeiska skoföretag motverkar inte ojusta villkor i sina egna led

Men det som är viktigt att kolla upp innan man köper skor är huruvida skoföretaget arbetar hållbart. I detta avseende ligger faktiskt skobranschen efter klädbranschen. Och det är väldigt många företag som inte publicerar offentliga hållbarhetsrapporter. Det handlar om att säkerställa att ens leverantörer arbetar med justa villkor för sina anställda. I Svenska Dagbladet kan vi faktiskt läsa om hur stora märken som Birkenstock, Camper och Ecco finns bland de som inte ens vill prata om detta när undersökningar har gjorts med enkäter. Det går dock i motsatt riktning med FN:s principer om företagande och mänskliga rättigheter att inte motverka ojusta arbetsvillkor.