Inred med sammetsgardiner

Om du har ett starkt inredningsintresse har du en känsla för detaljer och vet vilka möbler som passar bäst i varje rum. Många väljer att börja med de största möblerna i rummet för att sedan lägga till accenter och dekorationer som kompletterar helhetsintrycket. Men de små detaljerna kan också göra stor skillnad, både visuellt och funktionellt sett.

Det finns flera fördelar med att inreda med sammetsgardiner som dämpar ljud och ljus, och dessa inredningsdetaljer är också enkla att anpassa efter olika rum. Det vanligaste är att ha sammetsgardiner i vardagsrummet där solen ofta ligger på. Där är det viktigt att kunna minska ljusintaget när familjen vill se på film. Det är också fördelaktigt att sätta upp sammetsgardiner i sovrummet, då det tunga tyget skyddar mot drag samtidigt som du slipper få sol i ögonen när du ska sova.

Välj rätt längd och färg

Gardiner är en viktig del av rummet och utgör inte enbart en dekoration. De kan väljas i många olika material med varierande egenskaper och funktion. Du bör tänka på att välja:

  • Gardiner med rätt längd, där korta sådana sällan är ett bra val
  • Dubbelt så breda gardiner som fönstret
  • Varma färger om du vill göra rummet ombonat
  • Svala kulörer för att göra rummet mer luftigt

Om gardinerna hänger högt upp förstorar det rummet. Med hjälp av en gardinskena kan du få dem att hänga direkt från taket, men du kan också placera gardinstången högt upp.

Aktuella gardintrender

Under året har inredningstrenderna gått mot mer futuristiska former samt starka färger. En stark trend kring återvinning har gjort det fördelaktigt att lappa och laga textilier istället för att slänga dem, och lapptäckstekniken har fått ett uppsving. Toner som apelsin och persika uttrycker glädje, där orange är en viktig accentton. Varma toner blandas med pastellgrönt. Naturliga gardiner av mjuka material passar bra ihop med trenden japandi. Här prioriteras detaljer som trä, låga möbler och enkla kulörer. Vad gäller mönster har vågor varit populärt under året, där de gått att hitta på lampskärmar, möbler och alla former av textilier.

Häng gardinerna rätt

Gardinerna behöver anpassas efter fönstrets längd. Det är klokt att välja dubbelt så mycket tyg som fönstrets bredd, och att undvika taniga och tunna gardiner. Enfärgade tjocka tyger som sammet och egyptisk bomull ger istället en exklusiv och lyxig look. För att skapa en hotellkänsla kan du använda lager på lager i uppsättningen, där du placerar ut dubbla gardinstänger. Det är vanligt att sätta ett tunnare vitt tyg bakom det tjockare fronttyget, där den tunna gardinen kan användas som insynsskydd samtidigt som den släpper igenom ljuset. En rullgardin i vitt kan också placeras bakom två mer lyxiga gardinlängder.

Material som passar rummet

Inredning handlar mycket om att skapa rätt känsla i rummet. Ett sommarhus kan behöva mer lätta gardintyger, som skir och vit bomull eller ljust linne. Tygbutiken kan ge bra råd kring vilka tyger som passar i det rum du tänker inreda, och du brukar ofta kunna få tygprover som du kan testa hemma.