Handelskrig, tullar och shopping

Vad för trender ser man i skomodet i år och vad gäller för klädmodet när det vankas höst? Och vad för varor kommer bli dyrare när EU-tullarna träder i kraft?

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om skomode och om orättvisa villkor i skobranschen. I dag skriver vi i stället om det potentiella handelskriget mellan EU och USA, och där tullar som EU nu har satt på USA gör att flera vanliga varor som vi gillar att köpa, kommer att bli något dyrare. Bland annat populära livsmedel som majs, ris, bönor, jordnötssmör och andra saker vi ofta tenderar att köpa hem. Apelsinjuice kommer till stora delar från Florida och andra delar av USA, även detta kommer bli dyrare att köpa in med tanke på de nya tullarna.

Fler saker med tullavgifter är tobaksprodukter från vissa amerikanska märken, alkohol när det kommer till Bourbon-whiskey, kläder och kosmetika från USA samt båtmotorer. En hel del med andra ord. Så att vi alla kommer att påverkas av detta eventuella handelskrig är ett som är säkert. Mer om detta går det att läsa om i SVT.

 

Handelskrig skulle påverka hela världen

 

Nu tappar även USA-börser efter den ökade oro som just tullarna har gett, med en föraning om ett potentiellt stundande handelskrig. I Dagens Industri går det att läsa att Storbritanniens finansminister menar att ett fullskaligt handelskrig skulle vara en katastrof för alla inblandade, inte minst för den stora nationen i väst, USA:

 

Storbritannien tänker fortsätta vara en uttalad förespråkare för öppna marknader och frihandel, trots den förestående handelskonflikten mellan USA, Kina och EU – Dagens Industri