Trendigt att cykla till jobbet

Allt fler upptäcker fördelarna med att cykla till jobbet istället för att ta bilen. Omtanke om miljön, ekonomin och den egna hälsan är något som motiverar många att lämna bilen hemma och istället trampa sig fram till arbetet om morgnarna.

Att cykla har helt enkelt blivit trendigt. Jämfört mot att köpa en bil är ett cykelköp en billig investering. Men det händer allt för ofta att cyklar blir stulna, och därför är det viktigt att investera i ett cykellås av god kvalitet. Hos https://www.cykloteket.se/kategorier/cykeltillbehor/cykellas/ finns ett stort sortiment av godkända cykellås.

tre leende personer som cyklarFördelar med att cykla

Fördelarna med att cykla är många, inte minst ur hållbarhetssynpunkt. Den enda energi som cykeln kräver för att fungera, är den som kommer från cyklisten själv. Dessutom avger en cykel inga avgaser eller föroreningar.

Att cykla är även skonsamt för ekonomin, särskilt om man jämför vad det kostar att köra och underhålla en bil. En cykel kan kosta från några enstaka hundralappar och upp till tiotusentals kronor, beroende på märke och utrustning. För att skydda cykeln mot stöld bör man investera i ett godkänt cykellås. Sedan är det viktigt att låsa fast cykeln i något som är väl förankrat i marken, till exempel en stolpe, ett cykelställ eller ett staket.

Den som cyklar får även motion på köpet. Det finns också många andra hälsofördelar med att cykla till arbetet. Att cykla minskar bland annat risken för hjärt- och kärlsjukdomar och minskar risken för depression. Fysisk aktivitet gör även att man blir piggare och presterar bättre på jobbet.

Att tänka på vid cykling

Alla som cyklar bör ha hjälm, den är ett effektivt skydd mot skador i trafiken. Antalet bestående skador efter cykelolyckor är faktiskt lika många som vid bilolyckor, det visar en undersökning från Transportstyrelsen. För att cykla säkert i trafiken gäller det att läsa av omgivningen och trafiken och inte cykla för snabbt. De flesta olyckor sker nämligen vid höga hastigheter. Dessutom bör alla cyklister ha koll på trafikreglerna, till exempel hur man beter sig vid ett övergångsställe och när cyklister har väjningsplikt.