Skinande vita tänder

Om det är något som aldrig kommer att gå ur tiden inom hälsa och skönhet så är det vita tänder. Finns det något vackrare än ett äkta leende med pärlvita tänder? Ideal om vad som anses vara attraktivt kommer och går men snygga tänder har alltid uppskattats mycket högt, inte minst då det är ett tecken på friskhet och hygien.

Förr i tiden var det inte ovanligt att folk hade tappat en hel del, om inte alla, tänder redan i fyrtioårsåldern men då kunskapen om munhygien och kost ökats kan de flesta se fram emot att få behålla gaddarna bra mycket längre än så. Medan sneda tänder spelar mindre roll för allmänintrycket så är den vita färgen alltid åtråvärd och idag finns det enormt effektiva metoder för att både hålla redan vackra tänder skinande och att genom tandblekning få den nyans man alltid velat ha.

Varför missfärgas tänder?

Även om den vanligaste färgen på tänder som tappat sin vithet är gul så kan tänder även bli gråa eller bruna. Det finns många anledningar till varför det blir så och till de vanligaste orsakerna för missfärgade tänder hör:

  • bristande tandhygien
  • rökning
  • drycker och kost som missfärgar (kaffe, the, rödvin, blåbär)
  • ätstörningar
  • medicinering
  • underliggande sjukdomar

Det är också vanligt att med åldern förlora tändernas vithet, trots tandborstning med särskilda tandkrämer, och det finns också en viss ärftlighet att ta med i beräkningen. Med andra ord så är det inte alltid livsstilen som ger missfärgade tänder utan ibland beror det helt enkelt på att du har dragit en nitlott i tandlotteriet! Som tur är finns det hjälp för alla och ingen behöver gå miste om glädjen i att blända omvärlden med sitt leende.

Olika metoder för vita tänder

Beroende på hur mycket du vill satsa på vita tänder så finns det många vägar att gå. Det mest grundläggande är dock att vara noga med regelbunden och grundlig tandborstning morgon och kväll, liksom användande av tandtråd, tandstickor och fluorsköljningar. Det här är också något som barn bör lära sig mycket tidigt, då det kan bespara dem många problem i framtiden.

För att bleka tänderna hemma så finns det bra och effektiva produkter som du kan använda på egen hand, till exempel tandremsor med gel som får sitta i under ett antal ”sittningar” eller borstar där användaren penslar ett medel på tänderna. Hemmaprodukter är i dag mycket säkra men det är viktigt att följa instruktionerna till punkt och pricka, och resultaten brukar vara i flera månader beroende på hur väl du tar hand om dina tänder efteråt.

Ett dyrare men snabbare alternativ är att bleka sina tänder hos en tandläkare och nuförtiden är laser ett vanligt tillvägagångssätt. Ska proffsen göra jobbet så är det dock viktigt att man går till regelrätta tandkliniker och inte till vanliga skönhetssalonger då tänder inte är att leka med. En blekning hos tandläkaren görs i en behandling, men däremot kan det krävas en viss eftervård i hemmet. Precis som vid hemmablekning är det viktigt att undvika missfärgande vanor efteråt, och efter alla typer av behandlingar bör du inte äta eller dricka något annat än vatten i några timmar.