Trendigt med egen design på studentmössan

I modevärlden kommer trender och går igen lika snabbt som du först dykt upp. Det som är inne ena dagen är ute den andra helt enkelt, men vissa saker lyckas hålla sig trendigt utan att bli omodernt – och en sådan sak är studentmössan och att designa denna själv.

En sak vars utseende som troligtvis aldrig kommer att gå ur tiden är studentmössan med sin vita hjässa och svarta skärm med guldig brodyr omkring. Men för den sakens skull ska man inte tro att den måste se ut såsom den gör i sin grund. En sak som är trendigt är nämligen att designa studentmössa efter egen smak och tycke – vilket många också väljer att göra, till ett mer eller mindre lyckat resultat.

Glömde byta text på studentmössan

Någon som kanske inte blev fullt så nöjd över sin egendesignade studentmössa är nog 18 åriga Jakob som missade att ändra den preliminära texten bak på sin mössa. För Aftonbladets hemsida Lajkat berättar han om hur han inte hade kommit på vad han skulle skriva och att man har möjlighet att ändra den texten i efterhand, vilket han just glömde bort att göra. Resultatet blev en studentmössa med en mindre smickrande text på baksidan för att nämna något om vad det var han hade valt att skriva som kladd.

Postnord förstörde leveransen

Även om många skulle säga att Jakobs studentmössa kanske inte var den finaste designen de sett så var den i alla fall hel när den kom fram. Så var det inte för eleverna på Kungsmadskolan i Växjö som i våras designade sina mössor och beställde en massa andra produkter från ABC gruppen. Deras prylar levererades trasiga och i illa skick på grund av slarvig hantering från Postnords sida. På Aftonbladet kan man se studenternas egna bilder på deras produkter och hur de levererats till dem. En hade beställt en studentmössa och man kan tydligt se hur någon på posten tryckt sitt finger rakt genom, gen bastanta och ganska kompakta, kartongen vilket måste skett med en viss kraft. En annan hade beställt klassiska studentchampagneglas med tillhörande halsband. Dessa glas levererades krossade i sönderklämd kartong. Man kan med andra ord förstå studenternas ilska mot posten, men som tur är kunde majoriteten av dem i alla fall få en fin student trots missöden med sina studentprylar.

Information om studentmössan

ne.se står att läsa hur studentmössan är en sorts huvudbonad som har använts i samband med studentexamen i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Dess utseende har förändrats lite grann sedan dess, men inte mycket. Än idag är mössan vit på hjässan och med svart brätte runt om. Men den går att få i helt andra färger om man sås vill såsom regnbågsfärgad eller i andra nyanser – men det måste man självklart betala lite mer för. Men vad som däremot är säkert är att en egendesignad studentmössa med egenkomponerad text på aldrig kommer att gå ur tiden. Mössan är idag synonymt med studenten och något som visar att bäraren av mössan kämpat sig igenom och också klarat sina studier. Så att Emily Falchenberg valde att köpa sig en studentmössa efter flera års hårda studier för att klara av gymnasiet trots att hon rent faktiskt inte tog studenten så som övriga studenter brukar göra är faktiskt föga förvånande. Och också något att hylla, vilket även vår gymnasieminister Aida Hadzialic gör. Till Nyheter24 säger ministern att hon vill gratulera Emily å regeringens vägnar – och bara det säger en hel del om studentmössans symboliska värde.