Trender i att inreda utomhus

10211518-young-couple-enjoying-red-wineHär uppe i kalla Norden avundas vi ständigt hur människor som bor i Medelhavsländerna kan njuta av värme, sol och livsgnista året om. Att bo i ett kallt, mörkt vinterlandskap under halva året ger inte direkt förutsättningar för att umgås med vänner i trädgården i solnedgångens värmande ljus. Just därför har det blivit så viktigt för oss att ta vara på de sommarmånader som tillåter den livsstilen, så att vi i alla fall får känna på hur det är att leva som italienarna, spanjorerna och grekerna.

3929652-garden-with-furnitureVi flyttar ut i det gröna

Fler och fler tröttnar på att hålla sig inomhus. Nu flyttar vi istället ut våra vardagsrum till trädgården, verandan och balkongen. Det är inte längre bara blommor och tomatplantor som får plats på uteplatsen och inuti växthuset. Många flyttar ut kristallkronan, soffan, siffpuffarna och mattan också, skriver Värmlands folkblad efter en spaning på Nordiska trädgårdars Stockholmsmässa. Förutom en snygg trädgårdsbänk kan man alltså komplettera med textilier och lampor för att skapa den där riktigt härliga inomhuskänslan.

Färgerna blir annorlunda utomhus

När man inreder utomhus finns det vissa saker som skiljer sig från när man inreder inomhus. Till exempel blir färgerna annorlunda när man ser dem i dagsljus utomhus. Har du tänkt på att vissa nymålade villafasader ser bleka, skrikiga och grälla ut färgerna? Det beror ganska ofta på att färgproverna inte alls exponerats i samma sorts ljus som de syns i när färgen är målad på huset. Detta skriver Göteborgsposten om i en artikel om huskulörer. Samma sak är det när man ska inreda med bänkar, bord och andra möbler som man kanske har målat om själv. Testa alltid att måla på en testplanka eller liknande och iaktta hur färgen ändras i de olika ljusvinklarna och beroende på var stolen står på himlen. Färgerna blir generellt både ljusare och starkare utomhus, och det kan skära sig något enormt om du har tänkt ut en perfekt färgpalett.

Djungelträdgården populär

Om man inte vill följa trenden med att inreda uteplatsen som ett vardagsrum kan man självklart låta en klassisk trädgård fylla utrymmet. Men trender finns även här. En artikel i Sydsvenskan visar hur landskapsarkitekten Monika Gora har tänkt med sin trendiga trädgård. Hon hade som vision att skapa en vildvuxen, djungelinspirerad trädgård med träd som fått växa i tredimensionella vinklar och slingrande växter som ramar in huset i mjuka linjer. Trädgården är ständigt i rörelse, även under höst och vinter. Hon har även inrett ett litet hus vid sidan av villan med sittkuddar som går att flytta och ändra om hur man vill. Allt för att skapa en inbjudande och avslappnad uteplats som känns inbjudande. Här kan man ha vänner över på middag och förflytta sig lite hur man vill, och samtidigt hitta sina egna privata gömställen och slå sig ner på med en god bok.

Hon tipsar om kaukasisk förgätmigej som blommar mycket och skapar ett hav av grönska och blomster över större ytor. Bland klätterväxterna är murgrönan en favorit som aldrig slår fel. Den växer snabbt till sig och klättrar gärna upp och bildar en vägg på en spaljé, eller varför inte låta den hänga över som ett vattenfall över en mur eller ett räcke.