Därför är bitcoin trendigt

Det stora intresset för bitcoin fortsätter att öka och det är många som köper kryptovalutan. Att bitcoin är helt oberoende är en bidragande orsak till populariteten. Nu är det dessutom många företag som tar emot bitcoin som betalmedel.

Bitcoin har funnits i drygt tio år men har det senaste åren blivit enormt populär. Kryptovalutor är här för att stanna och många vill ha en del av kakan, där av det stora intresset för olika kryptovalutor. Bitcoin och andra kryptovalutor har blivit enorm populära för att de är en virtuell valuta som är helt oberoende av finansiella institut och banker. Bitcoin har gynnats av den ökade riskviljan hos investerare och den ökande oron som många känner inför centralbankernas penningstryckande. Oron ligger främst i att penningtryckandet ska urholka värdet på det traditionella valutorna. Om du känner att det är dags att köpa bitcoin är det bra att vara påläst och fullt medveten om vad du köper. Bitcoin är väldigt annorlunda jämfört med vanliga valutor. Innan du köper dina första bitcoins ska du vara helt införstådd med riskerna med bitcoin. Bitcoin är som vilken investering som helst, du måste veta vad du köper.

Ställ dig följande frågor:

  • Förstår du vad du köper?
  • Hur kommer du reagera när priset går ner?
  • Hur mycket pengar har du råd att förlora?
  • Kan du hantera en eventuell förlust?

Köp certifikat eller riktiga bitcoins

Det finns två sätt att investera i bitcoin. Om du endast vill ha prisexponering kan du köpa olika certifikat som finns tillgänglig hos olika nätmäklare. Om du istället tror på bitcoin som ett internationellt betalmedel och att det är en långsiktig värdebevarare kan du köpa riktiga bitcoins. När du väljer att köpa riktiga bitcoin ska du skaffa dig en bitcoinplånbok, det finns olika leverantörer på marknaden. Sedan kan du köpa dina bitcoins från ett företag, på en börs eller från en privatperson. Tänk på att det finns många oseriösa aktörer. Priset på bitcoin kan variera kraftigt och bestäms av tillgång och efterfrågan. Eftersom det är en relativt liten marknad krävs det inte mycket pengar för att priset ska påverkas.

Ha en plan för dina bitcoins

När du har köpt dina bitcoin bör du ha en plan för vad du ska göra med dem. Om du tror att bitcoin kommer öka i värde behöver du inte göra någonting. Om du vill använda bitcoin som betalmedel finns det en del företag som tar emot bitcoin. Du kan sälja dina bitcoin på samma plats som du köpte dem. När du äger bitcoin behöver du vara välinformerad om vad som händer på bitcoinmarknaden, hålla koll på kursen och veta hur du håller dina bitcoins säkra. Du ska också hålla koll på lagstiftningen som ständigt utvecklas.

Deklarera dina affärer med bitcoin

När du köper bitcoin ska du tänka på att det inte är en valuta i traditionell mening enligt Skatteverket utan alla transaktioner du gör ska redovisas. Om du gör vinst ska du skatta på den. Du ska också deklarera om du gör några köp med bitcoin.