Fina fötter

Fothälsans dag infaller den 5 maj varje år och temat för årets dag var tonåringars fötter – men hur vårdar man egentligen sina fötter på bästa sätt och vad ska man tänka på? Det vet Paula Goldea, Åsa Berglund och Anita Ahlqvist som alla tre arbetar som medicinska fotterapeuter.

fötter med blommaAtt ha snygga skor är en sak, men något som man ska komma ihåg är: bara för att en sko är snygg behöver det inte betyda att den är bra för dina fötter – och det är något som medicinska fotterapeuter vet något om. Till exempel säger Paula Goldea, som arbetar som fotterapeut och dessutom är initiativtagare till fothälsodagen i Sverige, till SvD att skor såsom trånga ballerinaskor exempelvis som måste sitta extra tight mot foten och skor utan ordentliga sulor är extra påfrestande för fötterna. Och då syftar hon både till hygien och till bristen av stötdämning som påverkar både knän, höfter och rygg. Vad man istället ska ha är skor som sitter fast men inte för hårt på foten och som inte är för instängda – men det finns mer än så att tänka på när det kommer till fötterna.

Fina och fräscha fötter

För att dina fötter ska hållas fräscha är det bästa materialet skinn när det kommer till skoval, säger fotterapeuten Åsa Berglund till tidningen vlt. Och vad som också är bra är mocka- och tygskor som andas och det abslout sämsta valet är skor i syntetiskt material eftersom att det blir för instängt vilket leder till fukt som i sin tur kan ge upphov till bland annat fotsvamp. Men något som man också ska lägga på minnet är att man ska använda rätt strumpor och då finns det mängder att välja bland för att fothygienen ska hållas. Ett tips är att titta närmare på falke strumpor eftersom att dessa strumpor är i riktig bomull, vilket är det material man främst bör välja. Och det kan vara bra att lägga på minnet att strumporna måste tvättas i minst 60 grader för att få bort alla bakterier och om man vill vara extra försiktig kan det vara en god idé att varava vanliga strumpor med tåstrumpor eftersom att dessa gör att tårna inte ligger ihop. Likaså påminner fotterapeuten Anita Ahlqvist om vikten av att tvätta fötterna dagligen. Till Sveriges radio säger hon bland annat att fötterna ofta är något vi glömmer bort att de ska skötas men att det faktiskt är viktigt att man varje dag tvättar fötterna, smörjer in dem och torkar ordentligt torrt mellan tårna för att undvika att problem såsom fotsvamp, liktornar, vårtor, nageltrång och förhårdnader ska uppstå