Följ de klimatsmarta trenderna

Att gå i trendernas fotspår har varit en trend i sig sedan 60-talet och som i allt annat bildas det trender inom nästan vartenda område. Idag är det både hett och riktigt att vara klimatsmart och dra ned på sin konsumtion. Laga mer, köp mindre och gör din vardag mer miljövänlig överlag. Ta del av tipsen nedan.

Mycket av vår elektronik går ut på att bytas ut inom en relativt kort tid. Många tänker på andra miljöbekymmer som koldioxiden, men en hög konsumtion av elektronik är minst lika farligt eftersom materialen tär på jordens resurser. Ett typexempel på elektronik som byts ut konstant är mobiltelefoner. Ett tips är därför att laga den istället för att köpa ny när glasskärmen gått sönder eller när telefonen behöver uppdateras. Hör med https://mobilplaneten.se/ och se hur du kan behålla en äldre telefonmodell men få eftersträvade uppdateringar.

trasig elektronikFrån elektronik till… allt annat

Elektronik är ett bra exempel på hur du kan vara mer klimatsmart, men det gäller även andra ting i vardagen. Klädkedjornas köphets och förnyande av kollektioner lockar till att handla nytt till vartenda tillfälle som ges, men då bidrar du också till en ökad konsumtion och fördärv av jordens resurser, vatten som går till spillo och dåliga arbetsförhållanden. Ett tips är därför att laga äldre kläder, köpa vintage eller second hand, byta plagg med andra eller sy eget om du är kapabel att hantera en symaskin.

De allra flestas inställning till miljövänlig konsumtion är positiv, men trots detta så har många svårt att ändra sina rutiner i form av att alla i familjen äger sin egen bil, har en egen telefon från det man är pytteliten och fyller hemmet med elektronik, reser långt osv.

Dock börjas det märkas att fler och fler väljer att vända sig emot detta, åtminstone skära ned på alla vanor och byta ut dem till några procent.

  • Hemester börjar komma tillbaka
  • Det småskaliga har gjort comeback
  • Second hand är verkligen inne
  • Bilen har börjat ersättas mer och mer av cyklar eller kollektivtrafik

Vad gäller elektroniken finns det fortfarande en lång väg att gå, så börja på Mobilplaneten att laga din smartphone…