Slutet för ljust och fräscht?

Ljust och fräscht har länge varit ett ledord för hur svenskar inreder. Men nu är det mycket som tyder på en förändring.

För några år sedan satte humorprofilerna Henrik Schyffert och Fredrik Lindström upp en krogshow med namnet Ljust och fräscht. Temat för showen var svenskarnas förhållande till sina bostäder. Enda sedan millennieskiftet har detta varit den starkaste inredningstrenden i vårt avlånga land.

Men nu håller pendeln på att svänga tillbaka. Det innebär inte att vanliga svenssons har börjat inreda mörkt och ofräscht, men någonting är absolut på väg att hända. Att det sker beror troligen på flera saker.

En faktor är trångboddheten. En av tio storstadsbor mellan 16 och 34 är trångbodd, skriver Göteborgsposten. Det ställer ofta krav på smarta lösningar, som loftsängar, kombinationsmöbler av olika slag, vägghängd förvaring och annat som gör att man får plats med allt man behöver. Resultatet blir raka motsatsen till den minimalism som ljust och fräscht innebär.

Begagnade möbler

Sedan har vi också det ökade intresset för begagnade möbler. Det går inte att koppla detta till en speciell inredningsstil, men en sak är säkert: det har sällan särskilt mycket med ledorden ”ljust och fräscht” att göra. Exempelvis är begagnade möbler själva grunden för shabby chic, en stil som i korthet går ut på att måla trämöbler vita och använda slitna trädgårdsmöbler inomhus. Vi ser också att färgglada 70-talslampor, praktfulla skåp och speglar med guldram blir mer populära, se exempelvis den här tipslistan från Elle.

Begagnat är, som alla vet, bra för miljön. Det är också ofta betydligt billigare med begagnade möbler än med nya. Men framför allt går det att skapa en originell stil hemma på detta sätt. Gamla verktygsskåp, stora porslinsdjur, blombord och piedestaler, allt går att hitta på begagnatmarknaden.

Summa summarum kanske nästa krogshow som Lindström och Schyffert sätter upp kommer att handla om hem fyllda med containerfynd och ärvda möbler