När blir det hattens tid?

Det har talats i många år om hattens återkomst. Men vi har aldrig sett den komma tillbaka på allvar. Kan det vara dags för den denna vår?

En gång i tiden bar alla män hatt. Detta kan man se i exempelvis tv-serierna Mad Men och Downton Abbey. Då kunde man enkelt skilja ut sig genom att inte bära hatt – i ett avsnitt av Mad Men talar de om att Elvis inte bär hatt. Idag finns det få sätt att sticka ut från mängden som är säkrare än att bära hatt. Vi ser helt enkelt ytterst få hattar på de svenska gatorna, och så har det varit enda sedan 70-talet.

Trots detta är det många än idag som upplever att det finns en lucka, som inte kan fyllas av något annat än hatten. Vad ska man värma öronen med när man har rock och kostym? En stickad mössa fungerar dåligt. Enligt stilreglerna fungerar det med pälsmössa, men de flesta känner sig en aning utklädda i en sådan. I takt med att modet blir mer uppklätt, och att slips och kavaj blir vanligare även på arbetsplatser utan klädkod, ökar intresset för klassiska plagg som hatten. Detta, i kombination med bistra svenska vintrar, talar för att vi snart kommer att se en och annan hatt, naturligtvis i ull, värma frusna svenska öron.

Det finns också en helt annan faktor som talar för hatten, och det är den ökade medvetenheten om risken för hudcancer. För samtidigt som malignt melanom ökar, framför allt bland unga, så väljer allt fler att skydda sig med kläder. Ett av de bästa sätten är att köpa en hatt med ett rejält brätte. Det här har vi kunnat se på kvinnor ett tag, ofta i form av s.k. Annie Hall-hattar. Kanske blir det i år som även männen hakar på. Det saknas inte hattar som passar på de flesta huvuden.

Hattyper

En klassiker i detta sammanhang är panamahatten, som har den fördelen att den kan rullas ihop när den inte används. Detta går dock enbart att göra om man har en äkta panamahatt, gjord av blad från den ecuadorianska toquillapalmen. Det finns nämligen många kopior, gjorda i andra material.

Eftersom panamahatten har ganska vida brätten kan den kännas lite väl ”mogen” för en person under 30. Man kan då välja en trilbyhatt istället. Trilbyn har betydligt smalare brätten, och skyddar därför sämre mot solen. Man bör komplettera den med solkräm på utsatta ställen. Tänk också på att välja en trilby i ett svalt material.

Panamahattar

Trilbyn förväxlas ofta med en annan hatt, eller snarare tvärt om. Fedoran är den hatt som bärs av Don Draper i Mad Men, men den som gjort den mest känd är nog Harrison Ford, i rollen som Indiana Jones. Det råder dock en viss förvirring i USA om vilken hatt som är vilken, och den har vi importerat till Sverige.

Om man vill ha en mer oöm hatt, till exempel när man är ute och fiskar, kan man välja en klassisk fiskarhatt. De finns numera att köpa överallt, så det är inte svårt att hitta en i en passande prisklass.