Bygg egna möbler

Hantverkstrenden är fortfarande stark, och det märks inte minst inom inredning. Genom att bygga egna möbler kan man få inredning med ett unikt utseende, samtidigt som möblerna passar perfekt i bostaden.

Många kanske förknippar detta med avancerat möbelsnickeri, men man behöver inte börja i den änden. Har du ett behov av en möbel som inte finns, åk då till Ikea. Kanske hittar du en möbel där som nästan fyller dina behov. Notera vad den heter, bege dig till ett byggvaruhus och se om det finns delar som du kan använda för att modifiera Ikea-möbeln. Kolla sedan om du kan hitta möbeln begagnad. Det finns en stor mängd möbler från det småländska företaget på Blocket, och de är också lätta att hitta på större second hand-affärer som drivs av kyrkor och liknande föreningar. Begagnade Ikea-möbler är billiga, så du kan modifiera möbeln du har köpt utan att oroa dig för att förlora särskilt mycket pengar.

Att bygga om Ikeas möbler på olika sätt har blivit lite av en internationell folkrörelse. Det går att hitta mycket inspiration på nätet, inte minst på sajten Ikeahackers.net, som handlar helt och hållet just om detta. Även för den som vill bygga något mer avancerat finns det gott om inspiration på olika sajter på nätet. Ett hett tips är Pinterest. Där kan man hitta inspiration till allt som har med möbler och inredning att göra, inklusive länkar till andra sajter med utförliga instruktioner.

Gå en kurs

Om man inte har någon erfarenhet av snickeri sedan träslöjden i skolan kan det vara bra att fräscha upp sina kunskaper i snickeri. Det finns kurser att gå i nästan hela landet. Många studieförbund, som Folkuniversitetet, har kurser i snickeri av olika slag. Det kan även finnas kurser på hemgårdarna, eller på Komvux. Det bästa sättet att ta reda på vilka kurser som finns på ens ort är att helt enkelt googla.