Shoppingens stora dag

I fjol slog den uppmärksammade readagen nytt rekord i e-handeln och nu har den blivit etablerad hos både nätbutikerna och hos kunderna. Förmodligen kommer ett nytt rekord tas nu i november när det återigen är dags. Det kan handla om så mycket som över 300 miljoner kronor.

näthandelNågot som bara blir större och större sen det kom till Sverige för några år sedan är Black Friday. Själva färgen svart i namnet handlar om att julshoppingen vänder röda minussiffror till svarta vinstsiffror.  I en artikel i HD.se går det att läsa om hur Black Friday är den största e-handelsdagen i Sverige, större än vad handeln är i billiga mellandagarna i juletid. I fjol slog den uppmärksammade readagen nytt rekord i e-handeln och nu har den blivit etablerad hos både nätbutikerna och hos kunderna. Förmodligen kommer ett nytt rekord tas nu i november när det återigen är dags. Det kan handla om så mycket som över 300 miljoner kronor.

Utvecklingen med Black Friday har gått väldigt snabbt i Sverige, för bara tre-fyra år sedan startade några få e-handlare med rean och nu har det blivit så populärt att nästan inte någon utesluter readagen. Det har även slagit igenom på allvar i den fysiska handeln och julhandeln kommer således igång ännu tidigare än vad den tidigare gjort. Framförallt handlar svenskar elektronik och kläder under dagen. Och de enskilda inköpen brukar öka med ungefär 21 procent, något som förväntas stiga ännu mer detta år.

Fler bedrägerier på Black Friday

Nu varnar polisen för bedrägerier under denna shoppingens högtidsdag. Den är nämligen så att dagen inte bara lockar fram hederliga försäljare utan även bedragare. Detta inte minst när så mycket av handeln sker online, där det är lite enklare att blåsa folk. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur det sker en markant ökning av internetbedrägerier under julhandeln men även under just Black Friday. Det kan vara så att bedragarna vet att det är fler som handlar på nätet just då, något som gör att de slår till. Människor förväntar sig redan låga priser, det gör att man inte på samma vaksamma sätt reagerar på suspekta erbjudanden.